Skip to main content
Uncategorized

Az állami beruházások új szabályozása a a kis- és közepes méretű vállalkozásokat segíti

Szerző: 2024. május 20.No Comments

„A kormány célja, hogy erősítse a magyar gazdaságot és annak szereplőit, ezért vállaltan protekcionista politikát folytat, még ha ez konfliktusokkal jár is – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára a Közbeszerzési Expó 2024 című szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: az állami beruházási kerettörvény, az építésgazdaság egészét formáló építészeti törvény vagy a közlekedés területén készülő új jogszabály is protekcionista, ugyanakkor a feltételrendszert ki lehet úgy alakítani, hogy Magyarország ne menjen szembe az Európai Unió közös szabályaival, de használja azokat az eszközöket, amelyeket más uniós tagállamok is alkalmaznak.
Az államtitkár példaként említette, hogy protekcionista szabályozás érvényesül a francia mezőgazdaság és agráripar, a német nehézipar, valamint az osztrák építőipar területén is.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami építési és beruházási terület teszi ki a közbeszerzéseken keresztül elköltött közforrások meghatározó hányadát, és ennek hazai szabályrendszere jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban.
Csepreghy Nándor felidézte, hogy a kormányzat 29 ezer milliárd forintot költött az ország infrastruktúrájának fejlesztésére 2010 és 2022 között. Az állam aktív gazdaságpolitikájának eredményeképpen a vagyoni állapot is megváltozott, az állami vagyon értéke 11 650 milliárd forint volt 2010-ben, míg 2020-ra ez az érték 18 ezer milliárd forintra emelkedett – ismertette.
A közelmúltban elfogadott állami beruházási törvény kapcsán kiemelte: fel kell hagyni azzal a szempontrendszerrel, amelyben a közbeszerzési kiírás elnyerésének lehetősége kizárólag az ár alapján történik, mert így a kis- és közepes méretű gazdasági szereplők nem lesznek versenyképesek.
Az államtitkár kitért arra, hogy a beruházási törvény kétlépcsős folyamatot nyit meg, az állami beruházásokat szakaszolni kell, és több ponton kap az állam beavatkozási lehetőséget. Különválik a tervezés és az építés fázisa, ezzel jelentősen csökken a bizonytalansági faktor, ami a gyengébb tőkeháttérrel rendelkező vállalkozásokat nagyobb kockázat vállalására kényszerítette – ismertette.
Az EKM arra számít, hogy a közeljövőben az előző tíz évhez képest nem jut majd akkora fejlesztési forrás a közberuházásokra, de most más típusú beruházásokra lesz szükség, az alap-infrastruktúra lényegében elkészült – jelezte.
Csepreghy Nándor az építészeti törvényről elmondta, hogy az építési ágazat egészét befolyásolja, az alapanyag-ellátástól a kivitelezésén át a köz- és magánberuházásokig. Kiemelte, hogy szeretnék jelentősen emelni a magyar építőanyag-ipari ellátást, mert jelenleg 50 százalék alatt van a magyar alapanyagok aránya.
Az államtitkár elmondta azt is, hogy készül a tárcánál a harmadik jogszabálycsomag, amely a magyar vasút átalakítását szolgálja. A tervezett program olyan volumenű lesz, amilyen az elmúlt tíz évben a gyorsforgalmi úthálózatok fejlesztésénél történt – emelte ki.
A Közbeszerzési Hatóság által rendezett, szakmai kiállítással egybekötött Közbeszerzési Expó lehetőséget biztosít a gazdasági szereplők és a jogalkalmazók találkozására, a közbeszerzési eljárásokban érdekelt szakmai szereplők közötti közvetlen kommunikációra, valamint az aktuális közbeszerzési kérdések megvitatására.”

Forrás:
Csepreghy Nándor: protekcionista jogszabályokat alkot a kormány a magyar gazdaság erősítése érdekében; Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM); 2024. május 16.