Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődés

Kormányinfo: közoktatási rendszer problémái, államigazgatás átalakítása, uniós források lehívása, tárgyalások Brüsszelben

Szerző: 2016. január 17.No Comments

„…Több mint 2000 milliárd forint EU-s forrást kell kifizetni az idén
Lázár János a tájékoztatón ismertette azt a kormánydöntést, amely szerint ebben az évben 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon. A rendelet azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-áig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni.

A tárcavezető megjegyezte, ha idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak.

Lázár János látogatása Brüsszelben
Lázár János beszámolt keddi brüsszeli látogatásáról is, ezen belül az Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztossal folytatott megbeszélésről, amely szavai szerint „felfokozott” beszélgetés volt. Közölte: a paksi erőműbővítés és a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése ügyében az Európai Bizottság illetékes biztosa kifejezetten ellenségesen állt ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával hazai gazdasági befektetésekre szerződjön.

A Miniszterelnökség vezetője más uniós biztosokkal is egyeztetett. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős Phil Hogannal például áttekintették a magyarországi vidékfejlesztési operatív program 1200 milliárd forintos kasszáját, amelyből januárban 550 milliárd forintnyi pályázatot hirdetnek meg.

[Közoktatási rendszer]
A sajtótájékoztatón az is szóba került, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete a múlt héten nyilvánosságra került levelében azt írta, az egész oktatási rendszert látják veszélyben.

Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere folyamatosan konzultál a közoktatás szereplőivel, és „bürokráciacsökkentést készít elő a pedagógiai munkában”. A Miniszterelnökség vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fenntartott intézményeknek tudomásul kell venniük a törvényhozás által kialakított kereteket.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy folyamatosan romlik a gyermekek tudásszintje, és „nem dughatja homokba a magyar pedagógustársadalom a fejét, mintha ehhez neki semmi köze nem lenne”.

Ma Magyarországon a pedagógusok munkaadója az állam, amely ezt a feladatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül látja el – mondta. Hozzátette: nem terveznek vitát nyitni arról, hogy a munkaadó milyen szervezeti formában látja el feladatát, mert ez a kormányzat felelőssége.

[Államigazgatás átalakítása]
Az államigazgatás átalakítása ügyében Lázár János kérdésre megerősítette, hogy a kormány tervei szerint számos hivatal megszűnik. A javaslatok között szerepel az is, hogy a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel senkit, azt pedig támogatják, aki önkéntesen átlép a magánszektorba. Megjegyezte, az adóhivatalnál is biztosan lesz „létszámkorrekció”…[Miniszterelnökség]

———–

„…300-400 ezerrel többen dolgoznak az államnak, mint amennyi szükséges, hivatkozott egy OECD-jelentésre Lázár János, ezért támogatni fogják az állami szektorból kilépőket, ígérte. A miniszter beszélt arról, hogy van kb. 100 háttérhivatal, háttérintézmény, melyek állományát szeretné felülvizsgálni a kormány. Feladataikat a tervek szerint a minisztériumok és a kormányhivatalok vennék át. “Megmagyarázhatatlan, hogy a NAV létszáma miért nem csökken, amikor a digitális ügyintézéssel kiváltható az élő munkaerő. A NAV-nál biztosan lesz létszámkorrekció”, jelentette ki Lázár.[HVG.hu]”

Forrás:
Az állam átveszi az agglomerációs közlekedést a fővárostól; Miniszterelnökség; 2016. január 14.
HVG.hu; 2016. január 14.