Skip to main content
hírközlésInternetjogközigazgatás: külföldöntávközlés

Oroszország saját internetet épít – mi lehet a háttérben? – Elemzés

Szerző: 2019. február 24.One Comment

„Február 12-én Oroszország törvényhozásának alsóháza, a Duma első olvasatban elfogadta azt a törnyényjavaslatot, amely megteremti a jogi hátterét annak, hogy Moszkva – a jelenlegi tervek szerint csak ideiglenesen, próbaként – leválassza az Internet oroszországi részét („Russia’s Internet” – röviden Runet) a világhálóról. A leendő jogszabály célja, hogy az orosz web-forgalom és adatáramlás áramlását az illetékes állami hatóság által ellenőrzött és irányított pontokon keresztül biztosítsa. Szintén megcélozza egy nemzeti domain-név rendszer (DNS) létrehozását, ami lehetővé tenné az internet működését akkor is, ha azt levágják a külföldi infrastruktúrákról. A törvényjavaslat előirányozza olyan új hálózati eszközök üzembe állítását is, amelyek képesek a webes forgalom forrásának azonosítására, de akár tiltott tartalmak blokkolására is. Értékelések szerint az előterjesztés az elmúlt évben elfogadott új amerikai nemzeti kiberbiztonsági stratégiára született válaszul, ugyanakkor civil szervezetek szerint súlyos fenyegetést jelent az internetes szabadságra, orosz gazdasági szereplők pedig aggodalmukat fejezték ki a kockázatok miatt.

Jó egy héttel később Vlagyimir Putyin elnök egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Oroszországnak készen kell állnia arra, hogy a Nyugat esetleg megpróbálja letiltani az oroszországi felhasználókat a világhálóról, ezért létre kell hozni egy olyan internetes szegmenst, amely önállóan is működőképes marad. (Leegyszerűsítve ezt szokták újságírók úgy megfogalmazni, hogy Oroszország „saját internetet” akar építeni.) Putyin szerint így lehet elérni, hogy Oroszország ne függjön másoktól, és egyben szorosabb ellenőrzést is lehetővé tesz az internet fölött, kivédendő a külföldi beavatkozásokat.

A Cyber Security Intelligence oldalán megjelent elemzés szerint Moszkvának van az egyik leghatékonyabb kibertámadó képessége a világon, és az elmúlt időszakban incidensek egész sorát tulajdonítják neki. Ezek után a szerző szerint nem meglepő az a törekvés, hogy a Kreml el akarja szigetelni saját internetét a világ többi részétől. Az a terv, hogy az oroszországi hálózatot rövid időre leválasszák a világhálóról, része a kibervédelem tesztelésének is. Célja pedig az, hogy az oroszországi internet (Runet) függetlenségét biztosítsák. Ennek a leválásnak valamikor április 1-jéig kell megtörténnie, pontos dátuma ugyanakkor nem ismert.
Közbevetőleg egy saját megjegyzés: miközben az értékelések nagy része arról szól, hogy Oroszország le akar válni az Internetről, és ezért hoz létre saját internetet (Runet), addig a moszkvai álláspont szerint éppen azért van szükség a független Runetre, mert előállhat olyan helyzet, hogy a nyugati hatalmak akarják leválasztani Oroszországot a világhálóról. Technikailag mindkét megközelítésből ugyanaz a válasz fakad.

Visszatérve a Cyber Security Intelligence elemzésére: bár korábban voltak olyan külső elemzői elképzelések, hogy a már évekkel ezelőtt bejelentett orosz szándék a független saját internetre az Internet minden elemének megduplázását, végeredményben egy teljes párhuzamos hálózat kiépítését jelenti, a szerző szerint a „saját internet” megvalósulhat azzal is, ha az Oroszországba belépő és onnan kilépő forgalmat irányító router-pontokat határon belülre hozzák. Más szóval: ki- és belépő forgalmat csak országon belüli router-pontokban tesznek lehetővé. A bejelentett teszt során – az egyébként mindenben együttműködő – orosz internetszolgáltatóktól azt várják el, hogy a leválás után összes forgalmukat államilag felügyelt router-pontokra irányítsák át. A szolgáltatók ugyanakkor – miközben a nyilvánosság előtt támogatják a kezdeményezést – tartanak tőle, hogy a művelet súlyos károkat okozhat az orosz internetes hálózatban, ezen keresztül az orosz gazdaságnak is.

Az MIT Technology Review oldalán megjelent összefoglaló emlékeztet arra, hogy az orosz hivatalos álláspont már 2017-ben is az volt, hogy 2020-ig az orosz internetforgalom 95 százalékát az országon belül tartsák, egyfajta „Nagy Tűzfalat” hozva létre az ország körül. Az újonnan bejelentett művelet része annak a hosszú távú törekvésnek, amivel egy ahhoz hasonló web-forgalom-szűrő rendszert hozzanak létre, mint amilyen Kínában már működik, még ha az eddig megtett lépések ahhoz képest szerény mértékűek is.

A wired.com szerzője arról értekezik, hogy mivel a világ internet-hálózatának nincs központi hatósága, a világot szerte átszövő kábelek, műholdak és egyéb technológiák globális szövete pedig nem ismer térképen megrajzolt országhatárokat, az online létezéshez minden országban olyan berendezésekre is támaszkodnia kell a felhasználóknak, amelyek kívül esnek az adott ország fennhatóságán. A nemzetállamok egy része ugyanakkor időről időre kísérletet tesz arra, hogy erősebb hatósági jogkört tudjon gyakorolni az internet „saját” részén. Ha ezt egy olyan méretű és fejlettségű ország teszi, mint Oroszország, annak számtalan nem kívánt következménye lehet a világ többi részén is, ami rámutathat arra, hogy mennyire összekuszált – ugyanakkor mennyire erős – a világháló jelenlegi állapota. A szerző rámutat arra, hogy mivel az Internetet az Egyesült Államokban fejlesztették ki, és az amerikai vállalatok ma is uralják az internetes infrastruktúra jelentős részét, Oroszország törekvése egyszerűen arra utalhat, hogy nagyobb autonómiát akarnak biztosítani az oroszországi internet (Runet) fölött. Ugyanakkor azt is valószínűsíti, hogy Putyin elnök ezzel a lépéssel az ország kibervédelmi képességeit is erősíteni akarja, és ki akarja terjeszteni az állami cenzúra hatalmát polgárai felett.

A Pacific Standard oldalán a találó „Welcome to the return of Internet nationalism” alcímmel megjelent elemzés rámutat: Oroszország Internet-izolációra való törekvése kiemel egy átfogó igazságot az Internettel, pontosabban az „internetekkel” kapcsolatban, miszerint mindig is több volt belőlük. A Web-történelem mindig is egymással versengő kormányzatok terepe volt. Az a téves képzet, miszerint az Internet lenne a „hálózatok hálózata”, amely egyesíti a világot, éppen kivételt jelent a számítógépes hálózatok történelmében. Nem meglepő, hogy az Internet, mint a globalizált világgazdaság hálózatainak a hálózata akkor terjedt el népszerű modellként, a ’90-es években, amikor – évszázadok óta az első olyan ilyen évtizedként – a világ geopolitikai berendezkedése egypólusúvá vált. Addig a hálózatok évtizedekig egymástól függetlenül működtek. Az elmúlt évtizedekben a globális hálózatok nagy részét ezek után az amerikai keleti part politikaformálóinak és a nyugati part programozóinak túlsúlya uralta. Oroszország jelenlegi terve nem másból fakad, mint annak felismeréséből, hogy a nemzetállamok időállóbbak, mint korábban gondolták, és hogy a geopolitika ismét – növekvő mértékben – több-pólusúvá válik. Mindezzel együtt a globális Internetről való leválás, bármilyen tisztának is tűnjenek a célok, valójában ugrás a sötétbe – inkább jelent egy kísérletet, mint a világ kész tények elé állítását.”

Hivatkozott források, az említés sorrendjében:
Russian lawmakers back bill on ‘sovereign’ Internet; Reuters; 2019. február 12.
Russia must build own internet in case of foreign disruption: Putin; Reuters; 2019. február 20.
Russia May Disconnect From The Internet; Cyber Security Intelligence; 2019. február 19.
Russia plans to temporarily disconnect the entire country from the internet; MIT Technology Review; 2019. február 11.
What Happens If Russia Cuts Itself Off From the Internet; Louise Matsakis; Wired; 2019. február 12.
Russia Is Planning to Unplug From the Internet. Here’s Why. Welcome to the return of Internet nationalism; Jack Denton; Pacific Standard; 2019. február 22.
Lásd még:
Атака изнутри: операторы протестируют закон об устойчивости Рунета; РБК; 2019. február 8.
Oroszországban újabb lépést tettek a saját Internet kialakítása felé; eGov Hírlevél